BTW tarieven

In Nederland hebben we te maken met 3 verschillende soorten BTW tarieven, we hebben namelijk het 21% BTW tarief, het 6% BTW tarief en het 0% BTW tarief. Voor 2012 hadden we in Nederland in plaats van het 21% tarief een 19% tarief, in kader van de bezuinigingen is dit percentage met maarliefst 2% gestegen. Het is afhankelijk van het soort product met welk soort BTW tarief u te maken hebt, maar het meest gebruikte tarief is toch wel zeker 21%. Als u vaak producten koopt uit het buitenland, als particulier of bedrijf,  dan zult u ook merken dat een factuur vrijwel altijd is voorzien van het 0% BTW tarief. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat de BTW is verlegd in het buitenland, in dat geval hoeft u hier in Nederland dus ook geen BTW meer te betalen.

21% BTW


Het meest gebruikte BTW tarief in Nederland is 21%, als particulier zijnde moet u dit percentage over vrijwel alle producten betalen. Het 21% BTW tarief wordt voornamelijk gebruikt bij producten die niet tot de eerste levensbehoefte van de mens behoren, uiteraard vallen daar gigantisch veel producten onder. Over het algemeen is de verkoopprijs die u te zien krijgt als consument altijd inclusief BTW, u hebt hier dus feitelijk niets mee te maken.


6% BTW


Voor sommige producten is een BTW tarief van 6% van kracht, dit zijn meestal goederen die tot de eerste levensbehoefte van de mens behoren. Het tarief van 6% is redelijk zeldzaam, aangezien dit slechts bij enkele etenswaren en diensten wordt gehanteerd. Producten als voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen en hulpmiddelen, kunst, boeken en gas worden meestal belast met 6% BTW.


0% BTW


Het is zelfs ook mogelijk dat u te maken hebt met een 0% BTW tarief (oftewel een vrijstelling van het betalen van BTW). Dit tarief wordt slechts voor een zeer beperkt aantal goederen en diensten gehanteerd, u hebt hier in het dagelijkse leven over het algemeen vrijwel nooit mee te maken. Op verschillende verzekeringen zoals een zorgverzekering is vaak het 0% BTW tarief van kracht. Tijdens een zul je dus altijd een prijs zonder BTW zien. Het 0% BTW tarief is wel vaak van kracht op het moment dat u producten uit het buitenland koopt.