Omzetbelasting

Het is in Nederland gebruikelijk dat iedereen belasting moet betalen, zo is dat ook niet anders voor de bedrijven die zich in Nederland gevestigd hebben. Elk bedrijf, ongeacht de rechtsvorm, is verplicht om in het bezit te zijn van een geldig BTW nummer. Het is echter niet zo dat ook elk bedrijf verplicht is om BTW aangifte te doen of omzetbelasting te betalen, het is namelijk ook mogelijk dat u een vrijstelling voor het betalen van BTW hebt gekregen van de Belastingdienst. Over het algemeen doet u elk kwartaal BTW aangifte, de omzetbelasting moet u echter altijd maximaal 1 maand nadat het kwartaal is verstreken overmaken naar de Belastingdienst. Het is ook mogelijk dat u per maand omzetbelasting moet betalen, dit is echter alleen zo op het moment dat de Belastingdienst dit nodig acht (bijvoorbeeld bij fraude in het verleden of vanwege de hoogte van het te betalen bedrag).

BTW doorberekenen


Normaal gesproken hebt u als ondernemer voor uw product of dienst een prijs in gedachten die u er graag voor wilt hebben. Dit bedrag is echter niet meteen het bedrag dat de consument moet betalen, u moet hier namelijk nog een bedrag aan BTW bovenop tellen. De meeste bedrijven tellen de BTW gewoon bovenop hun verkoopprijs, echter kunt u ook de consument matsen door een gedeelte van dit bedrag voor uw eigen rekening te nemen. Op het moment dat uw klanten vooral bestaan uit ondernemers, dan is het vanzelfsprekend dat de verkoopprijs altijd exclusief BTW is, tenslotte kunnen andere bedrijven de BTW van de Belastingdienst terugvorderen.


BTW aftrekken


Op het moment dat u in een kwartaal ook zelf ingekocht hebt (met BTW), dan kunt u elk kwartaal ook deze BTW terugvorderen van de Belastingdienst. De BTW die u zelf hebt moeten betalen mag u aftrekken van het bedrag aan BTW dat u eigenlijk zou moeten betalen aan de belastingdienst. Daarnaast zijn er voor ondernemers in Nederland nog veel meer aanvullende belastingregels van kracht, waardoor u de BTW wellicht helemaal niet af hoeft te dragen (kleineondernemersregeling) .